شاید شما هم با دیدن بساط پیزگفروشها در حاشیهی جادهی گراش-لار، ترمز زده و پرسیده باشید: «پیزگ کیلو چند؟»
پنیر نخل به ماده ترد، سفیدرنگ، خوردنی، شیرین و بخش میانی سر یا تاج درخت خرما گفته میشود که با نامهایِ «پیزگ» و «خپ» در گراش و لار شناخته میشود. امروزه هر کیلو پیزگ حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تومان به فروش میرسد.
نخلهای پیر، نخلهایی که دیگر ثمر چندانی ندارند، نخلهای بلندی که باد آنها را تکان میدهد و احتمال سقوط دارد، از مغز آن استفاده میکنند. البته به تازگی بعضی از نخلداران، چون خارک و رطب خیلی برایشان درآمدزایی ندارد، آن را برای استفاده از پیزگ میفروشند و جای آن محصول دیگری کِشت میکنند.
پیزگفروشان گراش پیرامون استقبال گراشیها از پیزگ میگویند: «خودِ گراشیها خیلی کم پیزگ خرید میکنند. معمولا از روستاهای اطراف و کسانی که از گراش خارج میشوند، پیزگ میخرند. البته گراشیها خریدهایی هم دارند که برای خارج از کشور میفرستند.»
پیزگفروشان معتقدند خارج کردن پیزگ از کندهی نخل، برای یک فرد نابلد، شاید یک ساعت هم زمان ببرد. اما برای خودشان حدود ۵ دقیقه بیشتر زمان نمیبرد.
پیزگفروشان میگویند: «نخلها را از خفر، جهرم، داراب، بندرعباس، کرمان و جیرفت میآورند و ما از آنها خرید میکنیم.»
عکسهای محمد نجاتی، عکاس پندری را ببینید.
۱ نظر
واقعا که خوش مزس😋🤍